Thursday, January 10, 2013

Försäljning Eli Lilly och inköp Axfood/Fortum/Intel/TeliaSonera/Vodafone



Det delvis var på grund av informationen i mitt förra inlägg ” Överblick av health-care och hur jag ser på den kommande utvecklingen” men då även Eli Lilly (LLY) nådde upp till 30% avkastning och inte höjde utdelningen för 2013 heller (legat stilla sedan 2009) insåg jag att det kanske var dags att sälja.


Det nya kapitalet investerades ganska jämt i 5 inköp som alla följer min investeringspolicy. Hade tänkt enbart fördela värdepapper i annan valuta än USD då jag behöver minska exponeringen dit men då USD kursen är så pass låg kändes det dumt att inte utnyttja det.

Axfood (AXFO.ST)

Jag har personligen en förkärlek för matrelaterade aktier för de tenderar till att vara väldigt stabila aktier med god utdelning och låg volatilitet. Har ägt Axfood tidigare och de har levererat i vått och torrt. Axfood gör inte bara produkter/varumärken såsom Eldorado, Garant  och Aware utan driver även butikerna Hemköp, Willys och PrisXtra där de kan optimera marknadsföring och produktplacering av de egna varorna; det nya Hemköpet som öppnat i närheten säljer dessutom riktigt god ost (jag är väl för att man ska investera lite med hjärtat/magen också). Ambitionen är att bli Nordens största dagligvarukedja (man har idag 20% av marknaden) och med tanke på expansionstakt finns nog god potential.

Gällande utdelning kan man läsa ifrån Axfoods hemsida: ”Axfoods aktieägare har de senaste fem åren kunna se en stabil utveckling av resultatet per aktie. Enligt styrelsens utdelningspolicy ska minst 50 procent av resultatet efter skatt delas ut till aktieägarna. Den nivån har varierat med mellan 56,9 och 80,6 procent av nettoresultatet sedan 2007, samtidigt som bolaget behållit sin finansiella styrka.”

P/E = 15,2 vilket är OK även om det är åt det dyrare hållet. Med rådande aktiekurs och förväntad utdelning får man en direktavkastning på 4.8% (12 SEK) vilket är riktigt bra.


Fortum

En populär aktie i den närmaste bloggosfären, verkar vara något av värdeinvesterares drömaktie. Fortum har i de närmaste monopol på elförsäljningen i Stockholm, är nordens största energibolag, äger infrastruktur i form av elnät och till skillnad ifrån Tyskland fortsätter Finland att investera i kärnkraft; det finns flera anledningar (även bortsett dessa) att köpa in sig i Fortum. En annan anledning är direktavkastning på 6,93% med rådande aktiekurs och planerad utdelning med 1 EUR/aktie. P/E-talet på 8,07 vilket gör det attraktivt och utdelningstillväxten som varit god och som inte ser någon anledning att sakta in.

Det enda som delvis är osäkerheten kring investeringarna i Ryssland men med tanke på att det är en så pass liten del av Fortums verksamhet finns utrymme för det utan att det ska påverka verksamheten i sin helhet.


Intel (INTC)

Se mitt tidigare inlägg ”Intels eventuella framtid” för att förstå varför jag ökade lite till, nu när dollarn var så billig.


TeliaSonera (TLSN.ST)

Det må blåsa lite kring diverse mutskandaler/ministerstyren i media just nu och centrum står det gamla Televerket. Det blev ingen fusion med bolaget i den sista Sovjetstaten utan Sonera blev Telias partner in crime. Aktielanseringen kanske var något övervärderad men senaste tiden när utdelningen (samt extrautdelningarna) blev en del av avkastningen är det många som hittat tillbaka till en aktie med god direktavkastning (6,23% , 2,85 SEK/aktie) och relativt bra värderad för närvarande (P/E 11.23).

Man har den bästa täckningen på GSM-nätet i Sverige, störst på (det futuristiska) fast telefoni och en av de med kraftigast expansion i Asien/Östeuropa av de olika telebolagen. På framtidsfronten ligger även Telia bra till på hemmaplan med störst 4G-nät som nog kommer att bli attraktivt när 4G telefonerna (anpassade efter vårt 4G-nät som sedan 1 januari 2013 får börja köra på det attraktiva 1800MHz-bandet, på bekostnad av GSM-trafik) börjar komma under 2013.


Vodafone (VOD)

Kanske känns som en konstig investering med tanke på att de faktiskt sänkte sin utdelning senast (betalas halvårsvis) men det finns fortsatt ett påtaglig värde i detta världens näst största telekombolag som senaste tiden sjunkit lite i värde på börsen (och när dollarn var så billig, ni vet). Det är dessutom en av de största aktörerna på marknader i Afrika samt Indien, är man på lite ovanliga platser i världen står det oftast ”Vodafone” när man slår på mobilen. Och dessa marknader är minst lika hungriga på att surfa och uppdatera sin Facebook-status som vi är i Väst.

Utdelningstillväxten är spretig men god och bolaget analyserades förra året av Dividendmonk. Sammantaget tror jag att aktien, liksom utdelningen, kommer att utvecklas positivt framöver.

4 comments:

  1. Jag kollade själv på Axfood ett tag men valde Safeway istället. Inom medicinbolagen tycker jag GSK och NVS är mest intressanta. Vi får se vad framtiden säger :)

    Ha det gott
    /XO

    ReplyDelete
    Replies
    1. Safeway ser riktigt intressant ut.. Har haft Walgreen på bevakningslistan ett tag men Safeway verkar nästan ha snabbare utdelningstillväxt.

      GSK är helt klart ett intressant bolag, men jag hade nog gått in i NVS om jag fick välja ett av dem idag.

      / E

      Delete
  2. Trevlig blog du har :) men färgvalet med svart bakgrund och vit text är lite svårläst

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag håller med, mallen hette däremot "Awesome Inc" så kunde inte låta bli. Detta skall ändras, och bloggen idag uppdateras.

      / E

      Delete