Sunday, January 6, 2013

Intels (Nasdaq: INTC) eventuella framtid




Här kan man läsa en nylig skriven artikel om Intel, den stora processortillverkaren med huvudkvarter i Santa Clara, CA, USA med fokus på hur bolaget troligen kommer att prestera utdelningsmässigt framöver. Slutsatsen på dividendgrowthinvestor är att man nog ska behålla aktien i nuläget (ej öka) på grund av sviktande framtida intäkter och oklara utsikter även om aktien ser bra ut på pappret (stigande utdelningar i mer än 20 år, bra P/E-tal, bra direktavkastning om än sjunkande EPS), men skulle om det fortsätter inte kunna fortsätta ha de utdelningar bolaget har idag; en ganska bra poäng, men jag skulle vilja berätta en annan sida av historien. 

Intel, som varit och är världsledande på processortillverkning, dras med framförallt ett problem just nu och det är framtidsutvecklingen vad gäller deras processorer och deras oförmåga att få in dem i Smartphones/Tablets. På PC/Serverfronten har AMD (Nasdaq: AMD) länge varit största konkurrenten, även om Intel just nu dragit ifrån, eller faktum är att det inte har varit jämnt på flera år. AMD har däremot sagt att de ska satsa på den mobila marknaden samt ”molntjänster” och kommer troligen även att få in sin processor i både nya Playstation4 och Xbox720. Faktum är att deras grafikprocessorer fått ett rejält uppsving sedan fusionen med ATI (det sitter en GPU ifrån AMD i nya Nintendo WII-U också, för den intresserade.. medan processorn är ifrån IBM). Men nog om AMD, ett bolag det trots detta gått relativt knackigt för och som har 0% direktavkastning och inte planerar några framtida utdelningar. Andra konkurrenter i chip-branschen är Altera (Nasdaq: ALTR) som delvis har ett bättre samarbete med mobila ARM-processortillverkaren (LSE: ARM.L) samt Xilinx (Nasdaq: XLNX) som däremot mer gör processorer till industrin än till privatkonsument.

ARM är den största licensieraren av mobila processortekniker samt intressanta då deras licensierade processorer bland annat sitter i Apples (Nasdaq: APPL) IPads och IPhones (delvis designade av Apple och tillverkade av Samsung, lite rörigt) samt en hel del andra mobila/stationära lösningar. Qualcomm (Nasdaq: QCOM) är en annan processortillverkare (faktiskt gått om Intel i år vad gäller marknadsvärde) med stark ökning det senaste åren med framför allt processorer i smartphones.
Intel som länge var världsledande är numera i en tuff marknad där man inte riktigt har framtiden klar för sig. Det blir inte bättre heller av att man håller på att byta ut sin ledning (CEO:n Paul Otellini får gå tidigare än planerat, mer om det här) eller så kanske det blir just det. Intel har svårt att använda sina x86-processorer i mobila lösningar då de förbrukar mer energi än ARMs motsvarigheter, i nuläget. Intel har börjat använda licensierade ARM-lösningar även de i tablets/notebooks då de inser att dessa var bättre än deras egna Atom-processorer.

Nog om Intels problem. Detta är även ett företag med en enorm potential. Oavsett vad vi kommer att surfa med i framtiden kommer Internet behöva växa och underhållas, och på serverfronten är Intel störst. På alla de verksamheter runt om i världen så sitter det troligen inte ett äpple på datorerna utan förmodligen står det ”Intel inside”. Just nu säljs det fler Apple-datorer (med Intel-processorer i, ännu så länge) än PC (som i stationär form nästan uteslutande har Intel-processorer) till privatkonsument på många håll i världen men PC-marknaden för industrin är robust. Microsoft (Nasdaq: MSFT) har även dem gått till sängs med Intel sedan länge och om Windows 8 plattformen blir så bra som de hoppas kan man möjligen vända denna trend till att få världen bli fortsatt PC-dominerad, men detta återstår att se hur det blir nu under de närmaste åren.

Vad gäller framtida teknologi i mobiltelefonplattformar finns det en bra artikel ifrån Tom’s Hardware där man målar upp en framtid där Intel troligen kommer att återta marknaden ifrån Qualcomm på grund av brain drain och brist på nytänkande (lite som kanske kommer att ske hos Apple, vi får se). De tror även att Intels nya 32 nm (nanometer, storleken som är på mobila processorer idag) processorer kommer att kunna dominera den mobila marknaden. CNET har även en artikel kring detta där Intels Medfield 32 nm processorer bara är början på en utveckling det kommer att bli intressant att se om konkurrenterna kan överträffa.

Slutsats: Jag tror inte att man kan räkna ut Intel. Trolig vinst per aktie (EPS, förlåt för mina engelska akronymer) för 2013 är 2.03$, vilket är lägre än både för 2011 (2.37$) och 2012 (2.1$).  Inte så ljusa utsikter givetvis men med tanke på hur världsledande man är idag har jag svårt att se att man kan förlora positionen helt, 2013 kommer som sagt att bli ett intressant år för Intel där man kommer att bli tvungen att delvis vända den mobila trenden; får se vad den nya ledningen kan åstadkomma. P/E 9.23 och direktavkastning 4.3% vilket gör den till ett attraktivt köp, om man tror på bolaget.
Jag tror att procent utdelad vinst kommer att öka samt att troligen kommer utdelningsökning för det närmaste året att hållas relativt låg och på så sätt upprätthålla utdelningen. Om man ser ur ett 5-10 års perspektiv tror jag däremot att situationen kommer att vara en annan; Intel kommer nog att vara en stor konkurrent på den mobila marknaden och fortsatt ledande vad gäller bärbara/stationära datorer.

Disclosure: Jag äger Intel i nuläget, har däremot inga planer att öka innehavet inom den närmaste tiden men skulle nog så gjort om jag inte nyligen ökat under 2012.

7 comments:

  1. Intressant blogg! och intressant portfölj! Jag lägger till din blogg i min blogglista.

    SKa bli spännande att följa dig framöver.

    mvh
    ägamintid

    ReplyDelete
  2. Tack! Jag gör detsamma, skall bara styra upp den där blogglistan.
    Som du/ni ser gillar jag att kunna äta mina aktier. Ni har en riktigt härlig blogg med bra statistik kring värdeinvestering, man blir lika motiverad själv när man läser den.

    / E

    ReplyDelete
  3. Spännande, ser även att du har Medtronic. Den va lite otippad, jag har jobbat lite mot dem men har inte någon större koll, kanske du kan förklara lite om hur du ser på dem?

    /HF

    ReplyDelete
    Replies
    1. Även jag har arbetat lite med (eller "mot") Medtronic, händer ibland att jag gör det i vardagen.

      Medtronic skiljer sig lite ifrån andra Pharma/healhtcare bolag då de enbart sysslar med medicinsk-teknisk utrustning vilket är synnerligen konjunktur-okänsligt och man behöver dessutom inte vara rädd för att de har patent (som andra stora läkemedelsbolag) som löper ut och att de måste ha en stor R&D division för att kunna klara sig framöver. Då man även jobbar lite med deras produkter kan jag intyga att det är bra lösningar jämfört med konkurrenterna. Nu har jag inte så mycket Medtronic, men att det är en av de aktier som ökat mest i utdelning de närmaste åren inom sin bransch är inte heller fel då det är den typer av investeringar jag också vill göra.

      Tänkte skriva lite om Pharma/Health-care i ett framtida inlägg.

      / E

      Delete
  4. Hej!

    Hittade din blogg av en slump när jag sökte efter Intel-analyser och får erkänna att jag är positivt överraskad. Jag gillar när bloggare skriver ticker och handelsplats efter bolag, o "disclosure" på slutet. Inspirerad av amerikanska bloggar?

    Lägger absolut till dig i feeden!:) Ser fram emot mycket kul härifrån

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Joakim.

      Inspirerad av både amerikanska bloggar och det akademiska som kräver att du avslöjar innehav, allt för att minimera bias. Utlovar lite mer uppdateringar nu också, har varit lite väl mycket arbetsmässigt på sistonde.

      / E

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete