Tuesday, February 26, 2013

Finansiell oro med ökande utdelningar


Så fick då Anders Borg rätt; oavsett hur fort ”stabiliteten” lägger sig över Rom igen efter valet så är dagarnas globala räntehöjningar och börsnedgångar ett minne av att Europa fortsatt är finansiellt skört. Frågan är hur lång tid det tar innan stabilisering sker, troligen kommer marknaden inte hinna återhämta sig innan USA når nästa planerade sekvestrering med deadline 1:a mars med allt vad det innebär med olika bud till marknaden ifrån senat och president. Får se hur länge efterföljderna håller i sig, om inte klara bud kommer under de närmaste dagarna kommer nog problem att kvarstå fram till slutet av mars då nya intensiva budgetsamtal nalkas fram till i maj då skuldtaket med absolut största sannolikhet behöver höjas ånyo.

Min finansieringsfilosofi med en huvuddel av aktier i defensiva, icke-konjunkturkänsliga bolag torde ha en mindre volatilitet nu framöver. Företag med produkter folk köper i vått och torrt; såsom exempelvis läkemedel, mat och telekom. Dessutom ser jag inte dessa ”politiska svängningar” som någon bra indikator på olika bolags värderingar, utan ger istället en bra möjlighet för investerare att göra rabatterade aktieköp.

Många bolag i portföljen (se ”Portfölj”) har även höjt sina utdelningar, tänkte gå igenom dessa med en mindre analys av bolaget just nu;

Kimberly-Clarke (NYSE: KMB) – USAs SCA. Var 2012 i Santa Fé och där fanns faktiskt SCAs Tork på barens toalett, även om KMB logotype hänger på många andra toaletter inte bara i USA utan också globalt. Har även en stor marknad inom andra hygienartiklar såsom bindor/tamponger och engångshandskar på sjukhus. Utdelningen höjs till 74 cent/aktie/kvartal. KMB är möjligen lite högt värderad nu (P/E kring 21) och ett stigande börsvärde har sänkt den annars relativt höga (kring 4%) direktavkastning till 3,1%, men fortsatt en stabil aktie nu när det nog kommer att blåsa lite nu framöver på världsmarknaden.

En annan stabil aktie med ökande utdelning är Coca Cola (NYSE: KO). KO som lyckades leverera en av de största vinster år 2008, året då nästan alla andra bolag gick illa på grund av finanskrisen, har visat att man kan leverera under orostider. Utdelningen höjs med 9,8% till 28 cent/aktie/kvartal och bolagets ledning tror på ökad försäljning, vilket även delvis motiverade förra årets aktiesplit.

Walmart (NYSE: WMT) ökar även de utdelningen med hela 18,20% till 47 cent/aktie/kvartal. Stabila försäljningar under 2012 ligger bakom inte bara möjligheten att öka utdelningen utan man ser även fram emot stigande EPS under 2013 och 2014. Direktavkastningen må vara enbart 2,7% men om man är en långsiktig investerare är nog denna globala butikskedje-gigant ett bra alternativ med tanke på en nästan 20%:ig ökning av utdelning per år de senaste 10 åren utan några tecken på att minska.

AT&T (NYSE: T), ett bolag folk älskar att hacka på inom populärkulturen (lite som Telia var för några år sedan) även om de har den mest utbredda GSM-täckningen i USA, har även de höjt utdelningen. Utdelningsprocenten må se hög ut (ser man till hur man brukar räkna så är den kring 283%), men som denna artikel visar finns nog grund för fortsatt utdelningsökning, om bolaget anser sig kunna hantera det (sedan är det väl upp till var och en och värdera hur länge bolaget kan ha en så pass hög direktavkastning, idag 5,0%). Idag är utdelningen 45 cent/aktie/kvartal.  

UPS (NYSE:UPS) fick inte göra den önskade hopslagningen med TNT i Europa som man önskade vilket fick aktien att stiga för några månader sedan. Har insett via mitt egna arbete att bolaget har en del brister kontra konkurrenten FedEx (i synnerhet vad gäller logistik mot USA) men jag tror ändå på bolaget då man har en mer aggressiv expansionstakt på nya marknader. Nu höjer man utdelningen till 62 cent/aktie/kvartal.

Unilever (NYSE: UL (för bolaget i England) eller NYSE: UN (för det Nederländska bolaget)) som gör det mesta ifrån Ben & Jerry glass till Axe duschtvål, höjer även de utdelningarna. Även detta är ett tydligt exempel på ett defensivt bolag där värderingen inte påverkas särskilt mycket av politiska förändringar och instabilitet i Europa, då mycket av tillväxten sker på andra håll i världen vilket de har gemensamt med deras största konkurrent Proctor and Gamble (NYSE:PG). Utdelningen landar på 27,5 cent/aktie/kvartal och en analys av bolaget ifrån förra året går att finna här

No comments:

Post a Comment